Kultúra

A magyarországi szerbek legjelentősebb kulturális közművelődési és tudományos intézményei az IZDAN Kiadó, a Szerb Országos Önkormányzat Könyvtára, a Joakim Vujić Szerb Színház, a Miloš Crnjanski Alapítvány, a Jakov Ignajatović Alapítvány, a Tökölyanum. A Szerb Országos Önkormányzat 2003-ban alapította meg a Magyarországi Szerb Dokumentációs és Kulturális Központot. Az intézmény alapító okirata szerint Budapesten kívül 6 regionális központja van, melyből a bajai, a pécsi és a szegedi már megkezdhette tevékenységét, míg a battonyai, a lórévi és a szentendrei kialakítása folyamatban van.

Néptánc együttesei a Banat (Deszk), a Lórévi tánccsoport (Lórév), az Opanke (Pomáz), a Sarenac (Medina), a Taban (Budapest) és a Veseli Santovčani (Hercegszántó).

A szerb kultúra és hagyományőrzés színterei az államosított, majd visszaadott hitközségi és felekezeti iskolákban működő szerb közösségi házak, klubok hálózata. Örvendetes az ének-zene és táncegyüttesek számának növekedése, melyek közül a legismertebbek a Vujcsics Együttes (2014-ben Kossuth-díjat kapott), a szentendrei Javor Férfikórus illetve az 1995-ben alakult Söndörgő Együttes. A Szerb Gimnázium Énekkara 2001 januárjában az országos önkormányzat kitüntetését – a Szent Száva Díjat – érdemelte ki. A 18. századtól egészen az első világháború végéig a budapesti Egyetemi Nyomda játszott kiemelkedő szerepet a szerb nyelvű könyvkiadásban. A 19. század közepéig mintegy 1400 szerb könyv jelent meg a kiadásukban. Az első világháború után hosszú évtizedeken át nem volt Magyarországon szerb nyelvű könyvkiadás, amely csak az 1980-as években kezdett újraéledni, majd az 1990-es években létrejött IZDAN Kiadó lett a magyarországi szerbek könyvkiadója.

Jelentős múltra tekinthet vissza a magyarországi szerb színjátszás is, amelyet napjainkban az1991-ben alakult Szerb Stúdiószínpad fémjelez. A társulat azóta a Pomáz Önkormányzat, a Szerb Demokratikus Szövetség és a magyar állam támogatásával Szerb Színhát néven hivatalos színházzá vált. A Szerb Színház nagy sikerrel vesz részt a magyarországi nemzetiségi színházak találkozóin  Budapesten, de kiemelkedő elismerésben részesült az anyaországi bemutatók során is. A színház repertoárján anyanyelvű és magyar nyelvű előadások is szerepelnek.

Az Országos Szerb Kisebbségi Önkormányzat és a helyi szerb önkormányzatok élő és rendszeres kapcsolatokat alakítottak ki  szerbiai kulturális, tudományos, oktatásügyi, helyi önkormányzati és humanitárius intézményekkel. Gyakoriak a szerbiai előadóművészek magyarországi fellépései, szerbiai kiállítások, művészek bemutatása Magyarországon, a magyarországi szerb folklór együttesek fellépései Szerbiában.

You may also like...