Igazi Balkán a Pilisi Kóstolón

Igazi balkáni hangulatot varázsolunk június 7-én a budakalászi Faluház udvarára. Vagyis: nyársra húzunk egy malacot, táncolva kenegetjük sörrel és kólólépésben szolgáljuk fel!

Valahogy így készül majd:

Nyárson sült malac parazsas burgonyával – recept

Hozzávalók / 12 adag

A malachoz

§  20 kg süldő malac

§  50 dkg  (durva)

§  8 fej fokhagyma (opcionális)

§  100 g őrölt fűszerkömény (opcionális)

§  100 g fekete bors (opcionális)

A kenéshez

§  200 dkg mangalica zsír

§  0.5 kg mangalica szalonna (füstölt)

§  1 l sör

A parázson sült burgonyához

§  25 db nagyobb burgonya

§  0.5 kg juhtúró

§  0.5 kg zsíros tehéntúró

§  15 dl tejföl (20%-os)

§  2 csokor snidling (friss)

§   ízlés szerint

§  fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Nagyobb baráti összejövetelekhez, céges bulikhoz kifejezetten jó időtöltés, és nagyszerű lakoma a végén. A 25 fős létszám ajánlott, máskülönben sok hús megmarad.

Elkészítés

1.     Malac előkészítése: a legegyszerűbb módja a hentessel előkészíttetni a malacot. (Én mindig a húsos barátaimmal szoktam előkészíttetni.) A lényeg az, hogy a vágás napján frissen kerüljön hozzánk a malac, ne a hűtőkamrából napok múlva.

2.     A friss, megtisztított malacot legelőször alaposan sózzuk be. A sózást a malac belsejében kezdjük el, a sütés megkezdéséig a bőrét nem érheti só. Bosnyák barátom nem használ más fűszert, kizárólag sót, én azonban a só mellett a malac belsejét meg szoktam fűszerezni zúzott fokhagymával (legjobb, ha olívaolajba törjük a fokhagymát, könnyebb vele dolgozni),  frissen, mozsárban zúzott köménnyel, valamint frissen őrölt feketeborssal.

3.     Ha elkészültünk a fűszerezéssel, a malacot fel kell tennünk a nyársra. Sütőnként eltérő fajta nyárs lehet, a lényeg, hogy alaposan rögzítsük a gerincnél, a lapockáknál, illetve a comboknál. A malac nem mozdulhat meg a nyárson, ügyeljünk rá a rögzítés során. Ezt követően a malac felvágott hasát össze kell tűznünk, ehhez vékony drótot célszerű használnunk, hogy a sütés során keletkező gőzök ne tudjanak eltávozni a malac belsejéből. A fülekre tegyünk alufóliából “süvegeket”, hogy ne égjenek meg.

4.     Közvetlen a sütés előtt a zsír felével alaposan kenjük be a malac bőrét, és sózzuk meg bátran. A só beleragad a zsírba, nem fog leperegni a bőrről a sütéskor. A zsír másik felét olvasszuk meg, majd egy külön edénybe öntsük bele a sört. A zsírszalonnából vágjunk nagyobb darabokat, tegyük nyársra, ezzel fogjuk kenegetni a malac bőrét a sütés során.

5.     Kezdjük meg a sütést. A nyársra rögzített malacot tegyük a sütő erre kialakított helyére, majd szórjunk alá kb. 3 kg izzó faszenet. Ügyeljünk rá, hogy a malac már forogjon a nyárson, amikor a parazsat alátesszük, máskülönben azonnal felhólyagosodik a bőre.

6.     Az első 3 órában nem szabad nagy hőt kapnia a malacnak, ezért arra kell ügyelnünk, hogy az induló faszén mennyiséget kell folyamatosan pótolnunk. Közben kenjük a malac bőrét az olvasztott zsírral (hosszú szárú ecsettel), valamint a sörbe mártogatott zsírszalonnával felváltva. Ha hólyagosodna a bőr, azonnal kenjük le.

7.     A három óra elteltével már lesz a malac bőrének halvány színe, ami nem is kell, hogy sötétebb legyen, hiszen a malac belsejét is át kell sütnünk.

8.     3-4 óra elteltével fokozatosan növelhetjük a faszén adagot a malac alatt, hozzávetőlegesen másfél-kétszeresére fogunk eljutni az utolsó 40 percre.

9.     Az utolsó szakaszban készítsük el a köretet. A burgonyákat csomagoljuk be alufóliába, és tegyük őket a parázsba kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.

10.  A juhtúrót, a tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, sózzuk, borsozzuk.

11.  Ha a malac elkészült, daraboljuk, és tálaljuk a fóliás burgonyával, melyet késsel megvágva kinyitunk, és megöntjük a juhtúrós öntettel. Házi savanyúságot adjunk mellé.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/nyarson-sult-malac-parazsas-burgonyaval

You may also like...