Hagyományőrzés

Mivel mindannyian itt élünk a környéken és bárhol járunk, Csobánka hírnevét öregbítjük, felmerült, hogy egy olyan koreográfiát készítsünk, amelyhez a környékbeli szerbek gazdag és egyedi táncait használjuk fel forrásként. 

Szentendrén, Pomázon, Budakalászon és Csobánkán már több, mint 300 éve élnek szerbek, s az itt élő magyarság, svábság kultúrájával elegyedve sajátos tánc és népzenei közeg teremtődött. A hagyomány népzenei részét Vujicsics Tihamér gyűjtötte össze. A jellegzetes helyi tánclépéseket a bálokban, táncházakban ma is táncolják. Táncegyüttesünk művészeti vezetője, Horváthné Vaizer Enikő ezekre a sajátos népzenei hagyományokra építve állított össze egy csaknem 15 perces koreográfiát, melynek hangulata a századeleji szerb bálokat idézi. A hagyományokat a népviseletek szintjén is szerettük volna bemutatni, ezért helybéli szerb családoktól kértünk régi fotókat, és ezek alapján készítettük el a férfi és női viseleteket. Az öltözetek már a 2008 elején tartott születésnapi estünkre elkészültek.

A táncokat együttesünk tamburazenét játszó, saját zenekara kíséri (Ruzmarin Folkestars). Célunk, hogy Magyarországon és határainkon kívül is minél szélesebb körben megismertessük a magyarországi szerbek táncait, zenei elődeink gyűjtőmunkáját folytatva pedig újabb tradicionális táncműveket alkossunk a magunk és a közönség örömére.

You may also like...