Szent Trifun védőszent felvétele, megünneplése

Védőszentet választott a Rozmaring Szerb táncegyüttes

A pravoszláv vallású szerb családoknak mind van védőszentjük, akit háziszentnek, házi patronnak is neveznek. A védelmező szent ikonját kiteszik a ház egyik keleti falára, és a szent napján a pap a liturgia után elmegy a házhoz, megszenteli az ikont, és aznap család együtt ünnepel, jellemzően egy ebéd vagy vacsora keretében, amelyre meghívják rokonaikat, barátaikat. A Rozmaring Szerb Táncegyüttes tagjai, akiknek a többsége már 18 éve minden szabadidejét együtt töltve táncol, szintén olyan, mint egy család, ezért úgy gondolták, ők is választanak egy védőszentet, és a hagyományőrző tevékenységükhöz kapcsolódva, az egyházi szokásokat megtartva, a nem pravoszláv vallású tagjaikkal megismertetve, ők is minden évben megünneplik majd a szentjüket. Szent Trifunra esett a választásuk, aki a borászok, a vendéglősök és a tengerészek védőszentje, nevéhez több helyi hagyomány is kapcsolódik, hiszen Budakalászon és környékén sok szőlősgazda és bortermelő volt még a XIX. században, mielőtt a nagy filoxéra járvány kiirtotta szőlőállományt. Trifun egyébként a katolikus Valentin, illetve magyarul Bálint megfelelője, a napját február 14-én ünneplik világszerte az emberek. A védőszent ikonját egy kedves ismerősük, Vörös Dorina festette meg, és a kép annak rendje szerint negyven napig a budakalászi ortodox templom ikonosztáza mögött állt a szentelés előtt.

Az ikon felszentelésére is a helyi szerb templomban került sor február 13-án, vasárnap A táncegyüttes tagjai, családtagjaik, barátaik, ismerőseik, a helyi szerb közösség tagjai megtöltötték a templomot és áhítattal figyelték a nem mindennapi eseményt. A liturgia részeként került sor a szertartásra, majd a gyönyörű ikont a Kós Károly Művelődési Házba vitték. Mivel a Faluház a székhelyük, nekik ez olyan, mint más családoknak a házuk, ezért az ikonnak itt találtak méltó helyet. Természetesen az intézmény fenntartója, a budakalászi Önkormányzat részéről dr. Göbl Richárd polgármester, és a Faluház igazgatója, Benkó Attila is meghívást kapott az eseményre. Hiszen a bozontos üstökű, szomorú tekintetű vértanú – ahogy az ikon ábrázolja – a Faluház védőszentje is lesz ezután. A képet a pap a végleges helyén is megáldotta, és a liturgiához tartozó kalács és koljivo (főtt, darált búzából készült édesség) szentelést is a helyszínen tartotta, így az előző nap, a hagyományőrző tevékenységük jegyében, a táncegyüttes tagjai által közösen készített tradicionális édességeket a résztvevők mind meg is kóstolhatták.

A rendezvény ebéddel folytatódott a Faluház nagytermében, ahol közel száz fő ünnepelte együtt zeneszó mellett, jó hangulatú beszélgetéssel a Rozmaring Szerb Táncegyüttes és a Kós Károly Művelődési ház új védelmezőjét, Szent Trifunt. Az ikont a Faluház látogatói is megtekinthetik az emeleti beugró falán, a büfé felett.

Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2022-2-000909.

You may also like...