Történet

A Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Egyesület Rozmaring Szerb Táncegyüttese 2004 februárjában alakult olyan felnőttekből, magyarokból és 3 évszázada Magyarországra települt szerb családok leszármazottaiból, akiknek mindig is vágyuk volt a környékbeli (Pomáz, Budakalász, Szentendre) szerb bálokban, táncházakban táncolt lépések elsajátítása. Repertoárunkban ma már magyarországi szerb és bunyevác táncok mellett sumadijai, Leszkovác, Nis környéki, vlah, sokác, koszovói és Jasenica környéki táncok is szerepelnek. Állandó szereplői vagyunk a magyarországi nemzetiségi fesztiváloknak, rendszeresen fellépünk a szerb nemzetiség számos rendezvényén. Szerbiában szerepeltünk a Sombor, Čačak, Smederevaska Palanka, Zlatibor, Kovilj néptánctalálkozóin, valamint Nimis (Olaszország) város karneválján, Pag szigetén (Horvátoszág), Korfun (Görögország), Szlovénia több városában.

Tánccsoportunk ma már több mint 30 tagot számlál. Évekkel ezelőtt gyerekcsoporttal gazdagítottuk egyesületünk munkáját. A felnőtt és az ifjúsági csoport hetente kétszer 2 órát próbál. Állandó kísérőzenekarunk pedig a Ruzmarin FolkeStars.

Tevékenységünk során nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományőrzésre, rendszeresen tartunk táncházakat is. Székhelyünk a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár. Rendszeres próbáinkat, táncházainkat, egyéb rendezvényeinket is ott tartjuk.
Egyesületünknek egyedülálló, autentikus népviseleti gyűjteménye van, melynek nagy részét maguk állítjuk elő a hagyományőrzés jegyében.

A Magyarországi Néptáncszövetség minősítéssel ismerte el a Pomáz környéki koreográfiánkat, valamint sikeresen képviseltük Magyarországot Belgrádban a diaszpórában élő szerb tánccsoportok fesztiválján (Evropska Smotra Folklora).
2019-ben magas rangú állami kitüntetésben részesültünk: a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vehettük át, elismerve az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért és a nemzetiségi kultúra területén végzett kimagasló tevékenységünket.