Történet

A Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület Rozmaring Táncegyüttese 2004 februárjában alakult olyan felnőttekből, akiknek mindig is vágyuk volt a környékbeli szerb bálokban, táncházakban táncolt lépések elsajátítása.

A csapathoz magyarok, és a 3 évszáda Magyarországra települt szerb családok leszármazottai egyaránt csatlakoztak. A tánccsoport ma már több mint 30 tagot számlál, akikhez zenészek is csatlakoztak, így élő zenére adják elő műsoraikat.

A kezdeti lépésekből koreográfiák születtek, melyeket nagy sikerrel mutattunk be környékbeli rendezvényeken. Repertoárunkban ma már magyarországi szerb és bunyevác táncok mellett sumadijai, Leszkovác, Nis környéki, vlah és sokác táncok is szerepelnek.

2010-ben a Magyarországi Néptáncszövetség minősítéssel ismerte el a Csobánka környékén élő szerbek hagyományait feldolgozó koreográfiánkat, 2011-ben Belgrádban a diaszpórában élő szerb tánccsoportok fesztiválján (Evropska Smotra Folklora) sikeresen képviseltük Magyarországot.

Ma már állandó szereplői vagyunk a magyarországi nemzetiségi fesztiváloknak, rendszeresen fellépünk a szerb kisebbség számos rendezvényén, külföldön szerepeltünk a Sombori néptánctalálkozón, Olaszországban Nimis város karneválján, Horvátországban Pag szigetén a Karmelita napok rendezvényeken.

A csapat hosszú távú céljai közé tartozik a délszláv táncok minél szélesebb körben való bemutatása, megszerettetése is.